Mýty o prežití môžu byť nebezpečné najmä vtedy, keď zrazu budeš potrebovať prežiť. Preto je dobré ozrejmiť si ich a zmeniť to, čo sme boli naučení. V tomto článku spoločne rozlúskneme známe mýty tak, aby pre nás v divočine už neboli nebezpečné – práve naopak, aby nás nové vedomosti zachránili.

 

  1. Pre hydratáciu stačí jesť sneh

Pokiaľ sa stratíš v divočine a všade naokolo je sneh, logickým krokom bude začať ho jesť. Či nie?

Snehové vločky sú zložené z obrovskej väčšiny zo vzduchu a obsahujú iba minimum vody. Pre naozajstné doplnenie vody by si ho tak musel zjesť naozaj veľké množstvo. A s tým prichádza už problém chladenia tvojho tela, a to určite nepotrebuješ. Stačí, že je chladno všade naokolo, nemusí ťa zima zožierať aj zvnútra.

Skvelou a efektívnejšou voľbou je tak tento sneh roztopiť a až potom vypiť.

 

  1. Hadí jed stačí z rany vycucať

Toto je možno jeden z najznámejších mýtov o prežití, ktorý sa pravidelne objavuje vo filmoch či knihách. Naozaj stačí hadí jed vycucať a všetko bude v poriadku?

Ani náhodou! Vyzerá to síce dobre, no vycucanie jedu z rany môže narobiť viac problémov ako osohu. Tento známy trik zvyšuje riziko toho, že do rany zanesieš baktérie nachádzajúce sa v tvojich ústach – a ak si sa stratil v prírode, tých baktérií bude zrejme naozaj veľa. Okrem infekcie však hrozí aj zväčšenie rany. Jed teda neodporúčame vycucať, namiesto toho miesto zatiahni tlakovým obväzom a čo najskôr vyhľadaj pomoc, ak je to, pravda, možné.

 

  1. Prejdeš akoukoľvek riekou

Ľudia často preceňujú svoje schopnosti. Veď tá rieka nie je až taká nebezpečná, nie?

Pravdepodobne je. Rýchlo tečúca rieka so silným prúdom je protivníkom, s ktorým sa neoplatí bojovať. Ani sa nenazdáš a môže ťa strhnúť napriek tomu, že si k jej zdolaniu veríš. Nebezpečné sú aj prúdy, ktoré nevidíš a ktoré sa môžu nachádzať na dne. Nielenže ti opäť hrozí zranenie, tvoje oblečenie a výbava budú mokré, čo znižuje šance na prežitie.

Rieku prechádzaj len za nevyhnutných okolností.

 

 

  1. Mokré zápalky po vysušení fungujú

Voda je nepriateľom aj pre obyčajné zápalky. Perfektná zmes chemikálií na ich hlavičkách sa pri namočení poškodzuje a ani po vysušení použitie zápaliek nebude možné. Preto si na zápalky dávaj pozor, umiestni ich do nepremokavého puzdra alebo si do výbavy zaraď vodeodolné zápalky.

 

  1. Vylez na strom a spi

Jednoduchšie ako stráviť čas výrobou prístrešku je jednoducho nájsť strom, vyliezť naň a stráviť na ňom noc. Prvoplánové, no naozaj hlúpe.

Aj keď sa to nemusí zdať, pravdepodobnosť pádu zo stromu počas spánku je naozaj vysoká. Opäť tak hrozí nepríjemné zranenie, ktoré ťa v takejto situácii môže stať život. Preto je rozumnejšie investovať dostatok energie a času na výstavbu kvalitného prístrešku, ktorý ťa ochráni nielen pred počasím, ale aj pred zverou a poskytne ti kvalitnejší spánok, ktorý ti dodá sily.